7. prosince 2013

Vánoční filmy

Nejsem zrovna klasický fanda Vánoc, ale nijak se svátkům nevyhýbám. Jsem sice raději, když větší část dne strávím prací, abych se vyhnul šílenství, které panuje u příbuzenstva, ale večer rád zasednu s rodiči ke štědrovečerní tabuli a konzumuji rybu za zvuků koled z gramofonu...

Ale pokud mám o svátcích alespoň trochu čas, sleduji filmy.
Málokdy něco nového - spíše se vracím ke klasikám, které nezklamou. Generace mých rodičů má svátky neoddělitelně spojené s Mrazíkem (Alexandr Rou, 1964), jediným sovětským exportem, který naše společnost přijala takřka bez výhrad, a Třemi oříšky pro Popelku (Václav Vorlíček, 1973) s emancipovanou děvečkou Šafránkovou a sexuálně nevyhraněným princem Trávníčkem.

Já už si ale během svátků hledám jiné příběhy... A k čemu že se to rád vracím?

Stardust
Zjistil jsem to dva roky zpátky - tohle je prostě příběh, který chci během svátků vídat. 
Netradiční pohádkový příběh z pera mého oblíbence Neila Gaimana. Je tam vše - dobro, zlo, sourozenecká nevraživost, čarodějnice, láska, šerm, kouzla a tančící pirát... Zkrátka dokonalý koktejl pro libovolnou věkovou kategorii.
Pochopitelně v něm absentuje vánoční tématika, ale to mu přičítám jako jednoznačné plus.

Doctor Who - A Christmas Carol (Vánoční speciál 2010)
Inspirováno Dickensem, přeneseno na jinou planetu, ale stále klasicky britské. Doktor tentokrát musí starého mrzutého muže přesvědčit o kráse Vánoc, aby zachránil padající loď před zřícením.
Seriálový speciál, který děti přesvědčil o tom, že k nim do pokoje může klidně vplout žralok a zpěv může zachraňovat životy. Pokud seriál neznáte, doporučuji napravit, pokud ano, určitě budete souhlasit, že tahle epizoda patří mezi naprostou špičku vánočního vysílání (pokud ji letošní epizoda netrumfne).

Die Hard a Die Hard 2
„Just once, I'd like a regular, normal Christmas. Eggnog, a fuckin' Christmas tree, a little turkey. But, no. I gotta crawl around in this motherfuckin' tin can.“
První dva díly Smrtonosné pasti jsou dokonalé akční filmy, jako stvořené pro 1. a 2. svátek vánoční. Postrádají tradiční přeslazený sváteční patos, ale o to víc si hrají s vypointovaným humorem a dramaticky promyšlenou akcí - čili rozhodně ideální volba, když už člověka omrzí cukroví a chce si dát trochu bramborového salátu, vychlazené pivo a dobře se pobavit...
Jen nikdy nevím, zda víc fandím Willisovi nebo Rickmanovi.

Queen: Greatest Video Hits 1 a 2
Za tohle mohou moji rodiče - jsou prostě oddaní fanoušci a kdykoliv jde v televizi dokument o Queen nebo se i jen hraje píseň v rádiu, okamžitě utichá hovor a s nábožnou úctou se naslouchá.
A od doby, kdy mají dvojici DVD s jejich nejlepšími videoklipy, se prostě na Vánoce pouští úryvky - a protože je to hudba libá i mému sluchu, rád se podívám s nimi. Proto se mi často při Bohemian Rhapsody vybavuje sváteční atmosféra u nás doma. Každý máme své úchylky. ;-)

Love Actually
Velké přiznání - tenhle film jsem dosud neviděl, i když na něj mám každý rok výborné reference. Měl jsem ho doma už minulý rok, ale prostě na něj z mnoha důvodů nedošlo. Ale věřím, že letos to konečně prolomím. Je to ostuda, že se mi dosud vyhýbal.
Takže tohle beru jako závazek se na film podívat a rozšířit tak řady jeho každoročních vánočních konzumentů.


Výše uvedená pětice (čtevřice) rozhodně není kompletní seznam - minulý rok jsem si třeba pouštěl svátečního Blade Runnera, jindy si rád dám Gremlins - ale tvoří jakýsi seznam jistoty. S uvedenými filmy prostě nemůžu udělat chybu.

A jaké filmy máte s vánočními svátky spojené vy? Uvítám vaše doporučení.

1 komentář:

  1. Ááááh, moji vánoční Gremlini! Takže nejsem jediná lehce úchylná, co se týče svátečních filmů, to je dobře. :)
    Ovšem je pravdou, že z předchozích let jsem jaksi ohledně filmů (i těch oblíbených) vyrostla - čím jsem starší, tím víc během svátků ocením spíš klid bez hluku televize (nebo filmů) a radši rodinnou společnost (asi proto, že se už tak často nevídáme).

    OdpovědětVymazat