13. prosince 2012

Kessel Run

„You've never heard of the Millennium Falcon?…It's the ship that made the Kessel Run in less than twelve parsecs.“
V posledních týdnech jsem již dvakrát narazil na (dobře míněnou) kritiku chyb Star Wars.
Některé výtky jsou spíše úsměvné, jako chybné stíny v nových záběrech na Tatooine, Stormtrooper, který se praští do hlavy o rám dveří a podobně, jiné se pak zabývají kontinuitou a zásadními dějovými kiksy... Jedna chyba ale patří mezi ty, které mě jako fanouška sci-fi dlouho vyváděly z míry - a je to právě výše zmíněný citát legendárního pašeráka Hana Sola.

Každý, kdo se někdy zajímal o vesmír, jistě ví, že světelný rok není jednotka času, ale vzdálenosti - a stejně to platí pro parseky, jejichž velikost je odvozena od vzdálenosti, ze které má jedna astronomická jednotka (vzdálenost Země od Slunce) velikost přesně jedné úhlové minuty vteřiny (tzn. parsek má délku zhruba 3,26 světelného roku).
V tomto kontextu tedy Solovo prohlášení působí zhruba stejně, jako kdyby někdo suverénně oznámil, že dokáže  dojet z Prahy do Brna za méně než 30 námořních mil.

V literární verzi scénáře Star Wars: Episode IV - A New Hope (George Lucas, 1977) jsou namísto parseků zmíněny blíže neurčené „standardní časové jednotky“ a dlouhou dobu byl tento kiks vysvětlován i tak, že Han Solo vědomě a záměrně lhal „vidlákům z Tatooine“, aby se ukázal v lepším světle a zapůsobil na potenciální zákazníky.
V konečné verzi scénáře je prý dokonce uvedeno, že tímto svým proslovem „evidentně lže“.

Ovšem v režisérském komentáři na DVD už George Lucas uvádí, že tímto svým prohlášením kapitán Solo poukazuje nikoliv na kvality motorů své lodi, ale na vyspělost navigačního počítače, který zvládne i jinak dlouhé vzdálenosti spočítat výrazně úsporněji.

Pravdou je, že z hereckého projevu Harrisona Forda (v dané scéně), ani z reakce ostatních postav, není rozpoznatelné, že by Han Solo byl takový chvástal, takže zmínka o Kessel Runu vypadá jako prostá chyba ve scénáři (nelze předpokládat, že by někdo lhal takhle hloupě).
Z následných pokusů o nápravu této chyby se ale záhy stal kánon...

V pozdějších oficiálních pramenech je Kessel Run zmiňován jako pašerácká trasa mezi doly v systému Kessel a hvězdokupou Si'Klaata - tato trasa má oficiálně délku 18 parseků a vede územím, kde se nachází několik černých děr, asteroidových polí a oblastí, kde senzory přestávají fungovat...
Touto trasou je obvykle přepravováno ilegální koření (řekněme si to na rovinu - hrdinný kapitán Han Solo pašoval drogy) a je hlídána Imperiální flotilou, jíž se člověk musí vyhnout, což cestu dále protahuje - zmínka o zvládnutí podobné cesty pod 12 parseků proto může být považována za ukázku vysokých kvalit a odvahy pašeráka...

Mimochodem - Han Solo nedlouho po bitvě o Yavin (zničení první Hvězdy smrti) svůj rekord na Kessel Runu ještě o něco snížil. Alespoň tak se to píše v komiksové sérii Classic Star Wars: The Early Adventures.

A s takovým vysvětlením už můžu rozhodně klidně spát. 
Pro příště je dobré si pamatovat, že Han nejen střílí první, ale ještě ke všemu lže, vytahuje se a pašuje drogy... :)

6 komentářů:

  1. Ano ano, taky jsem četla, že Hanovo vytahování jaksi zapadlo díky hereckému výkonu Aleca Guinesse v týhle scéně, respektive díky naprosto kamenné tváři Obi-Wan Kenobiho, který se měl ksichtit a dávat tak najevo, že ví (aby ne, když zlítal X hvězdných systémů).

    Nebo že by to bylo proto, že slavný generál Kenobi taky neměl zrovna čisté svědomí? :-)

    Každopádně, tohle pozdější zrození mýtů, jak to vlastně Han myslel, mě strašlivě baví...

    OdpovědětVymazat
  2. Podle původního scénáře měl Han skutečně jen nesmyslně lhát, jak se snažil vytahovat před potenciálními zákazníky, ale časem se stala vysvětlení o úžasném Kessel Runu natolik populárním, že ho přebral sám Lucas, a proto ta verze v o mnoho let později natočeném režisérském komentáři k DVD, nezapomeň, že to vzniklo až o dvacet let později, stejně jako materiály o Kessel Runu, které ve skutečnosti vytvořili fanoušci a tvůrci knih ze světa Star Wars, když se tu scénu později snažili vysvětlit. V původním scénáři je nicméně dodnes vidět v poznámkách, že měl opravdu nesmyslně lhát, a jen nedostatečné projevy ostatních herců, a naopak naprosto bezkonkurenční herecký projev Harrisona Forda, který v té scéně lhal natolik přesvědčivě, že mu uvěřilo tolik lidí, že sám Lucas nakonec změnil kanonický výklad scény, daly vzniknout tolika fámám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak jistě že Lucasův komentář vznikl až dlouho poté, co se Kessel Run pevně ukotvil v kánonu, ale podobně jako s Hanovou střelbou, nějak nemám tu vůli přičíst mu za to zásluhy. :)

      Vymazat
    2. Tak takových "pozdních" změn by se dalo najít vícero :-) Já už to popravdě ani neřeším, sám mám doma na dvd tu novou verzi která vznikla až po natočení nové trilogie, kde je na konci Epizody VI Anakin v podobě v jaké je v Epizodě III, a prostě si ty filmy užívám jak jsou, a jsem rád, že mají aspoň nějakou kontinuitu a můžu je sledovat za sebou od jedničky po šestku, ačkoliv tak nebyly natočeny. To, že původně spousta scén byla jinak, mne vůbec netrápí(i když jsem ty původní verze samozřejmně také viděl), stejně jako mne netrápí ani trochu postavy jako Jar Jar. Po té spoustě let hraní počítačových her ze světa Star Wars, které jsem měl za sebou ještě než nová trilogie vyšla, mne takové věci prostě nemohou rozhodit, stejně jako technické či dějové chyby, které se v těch filmech dají najít :-) Jsou to, koneckonců, právě jen filmy...

      Vymazat